woensdag 25 november 2015

Pauzes op de basisschool

Als TSO-vrijwilligster en stagiaire op twee verschillende basisscholen heb ik op verschillende manieren ervaring in het begeleiden bij buitenpauzes.
Gewoon lekker de kinderen hun gang laten gaan werkt niet. Dat heb ik echt moeten leren. Ik houd er niet zo van op politieagentje te spelen, maar kinderen gaan nu eenmaal niet altijd heel eerlijk met elkaar om. Ze hebben juist jouw leiding nodig, maar ook jouw bemoediging en enthousiasme. Kinderen ruiken het als je "er geen zin in hebt". Ze proberen je uit.
Wees dus duidelijk en consequent en controleer ook of de regels nageleefd worden. Doe je dat niet, dan wandelen ze over je heen. Helaas.

Nu vind ik het zelf ook leuk om leiding geven van de positieve kant te bekijken en kinderen een stukje verantwoordelijkheid mee te geven. Ze weten eigenlijk best wat kan en wat niet. Ze weten het ook als ze niet eerlijk zijn of wanneer ze eigenlijk een beetje gemeen doen, of een ander buitensluiten. Dat weten ze echt. Alleen soms kiezen ze er voor om te doen alsof ze het niet weten.

Voor de pauze een positief gebaar of woord geven kan op verschillende manieren.

Laat ze bijvoorbeeld heel bewust iets vriendelijks doen. Geef ze dat mee als "taak" in de pauze. Bespreek na de pauze hoe het ging. Wat ging goed? Wat kan beter? Wat hebben we er van geleerd? Hoe voelde het eigenlijk?

Zo simpel en als je ook dit consequent en met regelmaat doet, heb je groots resultaat!!
Tot de volgende keer!

Rosalie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten