woensdag 4 november 2015

Taal leren met wolken: deel 2.2

Wat hangt er boven ons hoofd? Een verhaaltje over wolken.Dit is een beetje een apart verhaaltje over wat er boven ons hoofd hangt. Alsof we zo elke keer met elkaar praten over het weer! Nee, dus. Maar toch zul je de begrippen vaker tegenkomen, als je ze eenmaal kent en herkent. Let maar eens op.

Als je de afgelopen week veel buiten bent geweest, zul je een hoop moois in de lucht hebben gezien. Wat hebben we geboft met deze herfst. Hieronder kun je zien hoe verschillende wolkensoorten er uitzagen bij de plas.

Hier komt de mist optrekken aan het einde van de dag. Het koelt zo snel af als de zon onder gaat, dat het vocht uit de grond opstijgt en laag blijft hangen. De lucht wordt matglas en heet Altostratus.


Wow! Wat een prachtige veegwolken. De wolken hangen zo hoog, maar zijn nog steeds in het water van de plas te zien als weerkaatsing, omdat het weer zo rustig is. Deze lucht is vol van cirrostratus, cirrocumulus en gewone cirrus wolken. Mooi hé!

Deze foto is aan de andere kant van de "berg"genomen. De zon gaat onder en je ziet hem tussen wolken wegzakken. Het zijn altocumulus, cirrocumulus wolken met hier en daar een cirrus wolk.

Dit soort wolken lijken wel allerlei vormen aan te nemen. Het is een licht gestapelde wolk en hij hing boven de Grienden. het is een stratocumulus, want hij hangt laag (strato) en is een beetje gestapeld (cumulus), maar niet hoog verticaal.

De bekende brug over de plas, met veegwolken en ribbelwolken. (cirrus en cirrocumulus)

Blauwe lucht met wat cirrostratus, maar er komt een laag lager hangende wolken aan, de cirrocumulus en altocumulus. Deze trokken weg overigens.


We gaan deze les weer verder met de woordbegrippen uit de taalzaakvakles over wolken. Vanwege de herfstvakantie en een fikse griep hebben we het er een tijd niet over kunnen hebben, die wolken. Maar we pakken de draad weer op bij een terugblik op de tweede les. We gaan verder met de opdrachten en de toetsing.

Deze begrippen zijn we aan het leren:
Wolkenfamilies
Geslachten
Classificatie
Gebaseerd op
IJskristallen
Onderkoelde
Verticaal

In het verhaaltje en de ondertiteling van de foto's hierboven, ben je ze al een paar keer tegengekomen.
Weet je nog wat de begrippen betekenen?

Als je het niet meer weet, pak je je opdrachten bij de hand en je kunt ook werken met een woorden boek. Ook kun je de vorige blogs nog eens doorlezen. Je zult in het eerste blog zien wat de betekenissen ook al weer waren.
Weet je het weer?

Reminder: en zo zit het wolkenschema in elkaar:De opdrachten voor in de les zet ik niet in dit blog, maar als je vragen hebt, noteer ze dan. We kunnen het in de les bespreken. Je mag ze me ook mailen: eenhandjevanroos@gmail.com (voor de niet klasgenoten).

Tot later!
Rosalie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten