woensdag 20 april 2016

Poepjesjacht en zoWij gaan op poepjesjacht! 

Vorige week hebben we het boek van "de kleine mol, die wil weten wie er op zijn kop heeft gepoept", behandeld. We hebben tekeningen gemaakt van dieren met poepjes, we hebben liedje van de meneer in de wc geluisterd en we hebben materialen die met poepjes te maken hebben bekeken, gevoeld en geroken.


Deze week gaan we verder met het onderwerp in een natuurlesje waarbij we op poepjesjacht gaan, een lesje waarbij we poepjes gaan maken van peperkoek en water en een taalontwikkelende interactie activiteit, waarbij ik met een nieuw boek, een praatplaat en de app van SUPERPOEPER een groepje leerlingen verder ga meenemen in de wereld van poepjes. Het natuurlesje is in dit blog verwerkt. Ik heb ook enkele afbeeldingen hierin verwerkt die in de praatplaat terug komen.

Allereerst een poeperig liedje om weer even terug te komen in de sferen...
Het heet "Ik moet poepen!!" en is van hoelahoep:
http://www.schooltv.nl/video/poep-liedje-uit-hoelahoep/playlist/75/


Introductie:
Op de tafel staan potjes. Het zijn geen gewone potjes. Het zijn potjes met poep er in.
Nu mogen de kinderen bedenken welk kaartje bij welk poepje hoort. We hebben een interactief gesprek over de poepjes, waar ook begrippen van de vorige les weer in worden behandeld.De praatplaat, die ik voor de taalontwikkelende activiteit heb gemaakt, biedt ondersteuning. De begrippen staan er ook op vermeld. De onderstaande afbeeldingen kunnen ondersteunen bij de instructie, maar ze zijn niet leidend. Het hoofddoel is dat we naar buiten gaan en zelf op poepjesjacht gaan. We kunnen de afbeeldingen ook gebruiken bij het kringgesprek na de poepjesjacht. misschien hebben leerlingen wel vergelijkbare poepjes gezien??

Koeievlaai (warm), hondedrol, ponypoep, paardepoep en konijnekeutels.
koeievlaai

De poeperd. Van deze koe heb ik de poep gepikt.

Waarom poept een koe zo veel?

Je bent wat je eet

Het menselijke spijsverteringsstelsel is net een fabriekje

Weet je welk dier nou echt een poepfabriek is?

En van wie is dit bescheiden poepje?Bij de poepjesjacht zoeken we naar poepjes rondom school. Er zijn veel eenden, kippen en vogels in de buurt, maar ook honden. In deze tijd van het jaar is het overal rijkelijk besmeurd met poepjes. Het zoeken naar poepjes buiten kan worden ondersteund door een speurtocht. Leerlingen die dit lastig vinden, hoeven dit niet te doen en ontdekken gewoon mee met de groep.

Na de poepjesjacht bespreken we in de kring wat we ontdekt hebben. Misschien leken de poepjes wel ergens op? Of roken ze wel heel lekker? En we kunnen ook even naar de app van SUPERPOEPER gaan om te luisteren naar het poepliedje of het schetenconcert. Wat ik aanbied is eigenlijk afhankelijk van de behoefte van de leerlingen.

Deze app is echt een aanrader voor kinderen met of zonder poep- en plasmoeite.


Het grappige liedje over de meneer in de wc dat we vorige week ook al een keer bekeken hebben.Molshopen. Daar zitten de molletjes in verstopt. Waarom ik deze er even bij pak is, omdat we vorige week het boek van de kleine mol hebben gelezen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten