dinsdag 21 november 2017

Les 3 thema 2 Brandaan groep 6 Stap 3 en 4: De Bataven

We zijn al weer een paar stappen verder in de les over de Romeinen en we gaan het deze les hebben over de Bataven. De Bataven zijn een Germaans volk dat woonde in het Oostelijke gebied van de Romeinse limes, bij Nijmegen in de buurt. Deze mensen zagen ook wel een hoop positieve dingen in de komst van de Romeinen. Zij gingen ook met hen samenwerken. Bataven waren heel goed te paard en konden de rivier oversteken. Daar konden de Romeinen gebruik van maken. De Bataven gingen ook de Romeinen beschermen. Wat zij daarvoor terug kregen, daar gaat dit hoofdstuk over.

Romeinse Limes. Hier werden wegen en nederzettingen gebouwd.

Bouwwerken:
De Bataven leefden zelf in een soort van hutten die geen goede beschutting gaven tegen guur weer en wind. Zij groeven dan een kuil om de wind buiten de "deuren" te houden. Heel fris was de behuizing niet en ook niet echt mooi.

Toen de Bataven zagen wat de Romeinen bouwden, wilden zij dat ook kunnen. De Romeinen leerden hen bouwen met stenen en dakpannen. Rondom de Limes ontstonden nederzettingen waar ook burgers gingen wonen en de houten huisjes van de Bataven werden vervangen door huizen van steen.

Bouwwerken van de Romeinen zagen er zo uit:

Er zijn nog vele resten bewaard gebleven van de Romeinse bouwwerken, die je in de steden van nu nog terug kunt zien.

Er ontstonden de steden zoals Nijmegen (Noviomagus), Heerlen (Coriovallum) en Maastricht (Mosa Trajectum).
Oude namen, nieuwe steden.

http://romeinen.info/jeugd/nederland-in-de-romeinse-tijd/

De Romeinen konden heel goed wegen bouwen. De wegen van de Bataven waren modderig  en kronkelig en de Romeinen maakten daar gladde, rechte wegen van. In het natte Nederland was dit een stuk prettiger.

http://www.psammos.nl/wegenromrijk.html

Voedsel
De Romeinen hadden andere eetgewoonten. Ze aten netjes. Ze aten ook andere dingen, zoals perziken en druiven. De Bataven kenden dat nog niet.
Ook brachten ze kippen en poezen mee. De kippen legden eieren die je kon eten en de poezen werden als "huisdieren" gezien.

Kennisoverdracht
De Romeinen waren veel beter ontwikkeld. Ze konden lezen en schrijven en maakten kunst, maar ook huishoudelijke dingen zoals potten en schalen en glaswerk. Ze wisten hoe je een spiegel moest maken. Ze hadden ook geld als ruilmiddel bedacht. Al dit soort dingen kenden de Bataven niet. Doordat Bataven nu leerden lezen en schrijven, konden zij zich ook ontwikkelen.
Natuurlijk was de taal van de Romeinen Latijn. Bataven namen ook woorden over die je nu nog veel ziet in woorden zoals we ze nu kennen.
Bijvoorbeeld castellum en stratum. Castellum is een fort, wat je nu kastelen noemt. Stratum is een straat.
We namen ook namen over, zoals Felix (geluk brengend), Luna (maan), Beatrix (gezegende vrouw), Quintus (vijfde). Sommige namen lijken er op, maar hebben dezelfde herkomst.

*


De Romeinen gebruikten ook cijfers om te tellen. Welk jaartal staat er in het gebouw?

Dat vredige samenzijn tussen Romeinen en de Bataven stopte toen in het Romeinse rijk een aantal nieuwe keizers benoemd werden die tegen elkaar streden om de macht: keizer Galba, die ook keizer Vitellius benoemde en keizer Vespasianus die die boel wilde overnemen. Vitellius wilde de getrainde Bataven meenemen naar Rome om tegen Vespasianus te vechten. Maar de Bataven zagen dat niet zo zitten. Vespasianus gebruikte de Bataven door een opstand te laten ontstaan. Hij stookte de Bataven op tijdens geheime bijeenkomsten die 's nachts in het bos plaatsvonden.

https://www.stormfront.org/forum/t500039/

http://histoforum.net/juliuscivilis/bron7.htm

Onder leiding van Julius Civilis, die inmiddels Romeins staatsburger was, een edelman en heel veel landerijen bezat, begon de opstand. Deze Julius Civilis was heel getraind en de enige die de Romeinse strategie├źn zo goed kende. De Bataven wonnen van de Romeinen, maar het zorgde er voor dat de Romeinen terug gingen vechten met nog meer soldaten. Julius Civilis moest vluchten. Dat deed hij via het water, want daar waren de getrainde Bataven het sterkst.

https://www.pinterest.nz/pin/484418503651269526/

Later gingen de Romeinen en Bataven wel overleggen over vrede. Bij een brug natuurlijk, want als het mis zou gaan, dan konden de Bataven tenminste snel weg! De oude afspraken werden hersteld. De opstand was voorbij.


Wil je meer weten? Kijk dan eens hier: http://romeinen.info/jeugd/nederland-in-de-romeinse-tijd/

Lees ook mijn vorige blog over de romeinen hier: http://eenhandjevanroos.blogspot.nl/2017/11/brandaan-groep-5-thema-2-les-2-stap-1.html

En de filmpjes die bij dit onderwerp passen zijn:


Tot de volgende keer!
Juf (in opleiding) Roos


*1848

Geen opmerkingen:

Een reactie posten